Özel Şoför.NET 'te Kayıtlı
25722 Kişi Olduk.
Siz de aramıza katılın
 
Üye Ol | Şifremi Unuttum
  Ana Sayfa Hakkımızda Şoförlerimiz Şoför İş İlanları İletişim

Türkiye'nin İlk ve Tek En Büyük
Özel Şoförler Platformuna Hoşgeldiniz

Özel Şoför Arıyorum

Şoförüm İş Arıyorum

Şoför Ara
Şoför
İl
Yaş
Deneyim
SRC Belgeleri
Psikoteknik Belgesi
Şoför Ara Formu Temizle
Resim Galerisi
Sponsor Bağlantı
E-Bülten
Özel Şoförlük
Trafik Mevzuatı
Güvenli Sürüş Eğitimi        

Güvenli Sürüş ve Aracı Tanıma

Trafiğe çıkmadan önce yapılacaklar ve sürücünün sürüşe hazır olması Güvenli sürücülüğün ilk adımıdır. Binmeden önce aracınızın çevresinde 1 kere dolaşmalısınız. Dolaşırken lastiklerinizi kontrol edebilir, otonun altında ve çevresinde zarar verebilecek cisimlerin olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz.


Camların ve ışık donanımının temiz olup olmadığını mutlaka kontrol ediniz. En önemlisi hareket etmeden önce kendinizi zihinsel ve fiziksel olarak güvenli sürücülük eylemine yoğunlaştırın.

Araca bindikten sonrada kontrol devam eder. Emniyet kemeri hareket etmeden önce takılır ve varsa yolculara da taktırılır. Unutmayınız ki ölüm ve yaralanma olayı kemer takılmadığı takdirde 4 kat artmaktadır.

Modern araçlarda yaygın biçimde kullanılmakta olan hava yastığı emniyet kemeri ile birlikte kullanıldığında yaralanma oranı % 75 oranında azalmaktadır. Sürücü ve yolcu hava yastıklarının yanı sıra yan hava yastıklarının olması güvenliği arttırıcı etkenlerdendir.

Koltuk ve başlık ayarlanır. Otoyu güvenli ve kontrollü kullanabilmek için koltukta doğru olarak oturmalısınız. Koltukta dik oturmak direksiyonu, pedalları ve vitesi doğru kullanabilmeyi diğer kumandalara kolaylıkla ulaşabilmeyi ve ileri görüşü sağlar.

Müzik çaların, cep telefonunun ve yolcuların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyiniz. Aynalar ayarlı olmalı camlara ve camların önüne dikiz aynasında görüşü kısıtlayacak cisimler koymayınız. Sürüşe başladıktan sonra dikkatinizi öncelikle sürüşe vermelisiniz.

Güvenli Sürüş, Far Ve Sinyaller

Far ayarları doğru ve karşıdakilerin görüşünü kısıtlamayacak şekilde ışık donanımı daima eksiksiz ve temiz olmalıdır. Kısa farlar hareket halinde gündüzleri de yakılmalıdır.

Gündüz yakılan farlar görmek için değil, tehlike oluşturabilecek durumlarda kullanılır. Unutmayın önceden görmek ve görülmek kaza olasılığını azaltır, yaşam sansını arttırır. Farların iyi ayarlı olmasının yanında sinyal, fren ve geri vites lambalarının daima temiz tutulması gerekir.

Ayarları düzgün farlar geceleri iyi görüşü ve görülmeyi gündüzleri ise iyi görünmeyi sağlar. Park ve stop lambaları ise hem gece hem de gündüz fren yapıldığını başkalarına göstererek onları ikaz eder.

Güvenli Sürüş ve Lastikler

İyi bir sürüş ve frenleme için lastiklerin dış yüzeyini ve istepne dâhil tüm lastiklerin havasını mutlaka kontrol edin. Kötü bir lastik her zaman kaza sebebi olabilir.

Ayrıca kabak lastikler özellikle yağışlı havalarda direksiyon hâkimiyetini sürücünün elinden tamamen alabilir. Lastikleri 2 ön veya 2 arka şeklinde değiştirin her iki lastiğinde aynı desende olmasına dikkat edin.

Unutmayın ki lastik diş derinliklerindeki eşit olmayan aşınma oluşması ön düzen sisteminde bir arıza olduğunun habercisidir.

Güvenli Sürüş, Alkol, İlaç Ve Uykusuzluk

Her sürücü sadece 1 km’ lik bir kesiminde bile yaklaşık 20 tane karar verir ve uygular. Ancak Alkol sürücünün güvenli araç kullanma yeteneğini kaybetmesine yol açar. Kandaki alkol oranının yüksekliği ile orantılı olarak algılama, değerlendirme ve karar verme fonksiyonları yavaşlar.

Bilimsel araştırmalar alkolün hiçbir seviyesinin sürücülük için güvenli olmadığını göstermektedir. Bir başka deyişle yasal limitin altında olmasının sadece trafik cezasını engellediği ancak can güvenliğini garantilemediği kabul edilmeli ve alkol alındıysa araç kullanılmamalıdır.

Birçok kişi alkollü araç kullanımının ne kadar tehlikeli olduğunun bilincinde olmakla birlikte, yorgun, uykusuz ve ilaç etkisi altında araba kullanımında en az alkollü araç kullanmak kadar tehlikeli olduğu ve en önemli kaza nedenlerinden biri olduğu yeterince bilinmemekte ya da göz ardı edilmemektedir.

Oysa uykusuzluk tıpkı alkol ve uyuşturucunun etkisi altındayken olduğu gibi sürücülük performansını olumsuz etkilemekte ve ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır.

Güvenli Sürüş ve Aşırı Hız

Sürücülerin içine kolayca düştükleri en tehlikeli tuzaklardan bir tanesi aşırı hızdır Aşırı hız yalnızca kuralların öngördüğü limitleri aşmak değil sürücünün kendi limitini veya otosunun limitlerini de aşmasıdır. Ama unutmayın ki birçok kaza aşırı hızdan kaynaklanmaktadır.

Hız ne kadar yükselirse otoların kontrolü o kadar güçleşir. Limitlerin aşıldığı hızlarda gerekli fren ve manevra yapılmaya çalışılır ama durdurulamaz ve limitleri aşmanın bedeli polisin yazdığı cezadan çok daha büyük olabilir.

Kullanılan aracın hızı arttıkça sürücünün görüş açısı daralır konsantrasyonu sağlaması zorlaşır. Araç kullanma sırasında görüş en az yüz seksen derece olmasına dikkat etmelisiniz. Başınızı ve gözlerinizi sağa sola hareket ettirerek aynaları kullanmalıyız.

Bu açıyı 240 dereceye çıkarmamız mümkündür. Saatte 35 km. hızla seyreden bir sürücünün görüş açısı 104 derece iken 100 km hızla seyreden bir sürücünün görüş açısının 42 dereceye düştüğünü daha yüksek hızla bu açının daha fazla daraldığını unutmayın.

Güvenli Sürüş ve Durma Mesafesi


Hızlı hareket amacıyla üretilmiş olsa da bir aracın belki de en önemli unsuru firen sistemidir. Aracı yavaşlatmak ya da en kısa sürede ve kısa mesafede durdurmak amacıyla tasarlanmıştır ve tekerleklerin kilitlenmesini önleyen ABS sistemi daima tercih edilmelidir.

Ayrıca hız iki kat arttırıldığında durma mesafesi iki değil dört kat uzar. Elli km hızla 30 metre civarında yavaşlayıp durabilir.100 km hızla 60 değil 120 metrede durulabilinir.Bir çok çarpışmalı kazalarda sürücülerin paniğe kapılıp fren yapmayı unuttukları dahi unuttukları bilinmektedir.

Güvenli Sürüş ve Yakın Takip


Tehlikeyi davet eden yaygın bir yanlışlıkta öndeki aracı yakın takip etmektir. Öndekiyle güvenli mesafenin ayarlanması çok basittir. Kuru ve görüşün iyi olduğu koşullarda iki saniyelik bir arayı bırakmak yeterlidir.

Eğer öndeki araç kamyon, minibüs, otobüs veya ileri görüşü engelleyen bir araçsa en basit yöntem öndeki aracın hafif çaprazında seyretmektir. En güvenli yöntemse 2 saniyelik takip mesafesini kaygan yüzeylerde olduğu gibi 3-4 saniyeye uzatmaktır.

Güvenli Sürüş ve Sollama

Öndeki aracı geçme manevrası trafikteki en ciddi eylemlerden biridir. Güvenli sollama sadece doğru şartlarda gerçekleştirilendir.

İlk şart doğru yerde yapılmasıdır doğru yer gidilen hız yol eğimi görüş ve yük durumuna göre öndeki yol kesiminin yeterli uzunlukta olması herhangi bir nedenle sollamadan vazgeçtiğimizde tekrar sollanan aracın arkasına geçebileceğimiz yer demektir.

Tüm şartlar uygun olduğunda sizi geçen bir araç yoksa ve geçeceğiniz araç geçme manevrasına hazırlanmıyorsa geçme manevrasına başlayabiliriz. Ancak hiç bir koşulda sinyal vermeyi geçiş öncesi ve sonrasında takip mesafesini korumayı ihmal etmemelisiniz.

Güvenli Sürüş ve Sinyaller

Trafiğin Ortak iletişimi için en gerekli arcı olan sinyaller diğer sürücü ve yayalara ne yapmak istediğimizi anlatır. Ancak sinyal vermek anında hareket hakkı vermez, sinyal verir vermez şerit değiştirilemez manevra yapılmaz.

Trafiğin uygunluğu belirlendikten sonra istenen manevra yapılır. Sinyali unutana, yanlış sinyal verene çok sık rastlandığı için her an tedbirli olmak karşıdakinin hareketini görmek en güvenli yöntemdir.

Güvenli Sürüş ve Trafik Işıkları


Sürücülerin bazıları ışıklara yakalanmamak için hız arttırırlar hız arttırınca ışıklar yeşilden sarıya döndüğünde taşıt durdurulamaz doğru olan kavşaklara yaklaşırken yeşil ışık yanıyor olsa bile ışık sarıya döner diye hız azaltılmasıdır. Düşük hızda iseniz güvenli bir biçimde durabilirsiniz.

Güvenli Sürüş ve Yollar

Yanlış davranış sonucu ortaya çıkan diğer bir tehlike yan yollardan anayola çıkışlarda yaşanır. Birbirlerine yol vermemeyi kazanç sayan sürücüler bu konuda adeta inatçı kişileri oynarlar çoğunluk bu şekilde hareket ettiği içinde her kavşakta sinirler gerilir, trafik akışı yavaşlar ve herkes etkilenir. Oysa yol isteyene yol vermek size en çok 5 saniyeye mal olur.

Trafiğin tehlikeli bir ortama dönüşmüş olmasının en büyük nedeni eğitim eksikliğinin yanı sıra saygı ve hoşgörünün az olmasıdır. Sıkışık trafikte diğer sürücülerle öne geçme savaşı verir. Sinir küpüne dönmektense her isteyene yol verin.

Yola 5 dakika önce çıkın ya da 5 dakika geç kalın ama stresi yaşamayın. Unutmayın kızgın ve sinirli sürücü kazaya daha yakındır. Kararları sağduyu ve soğukkanlılıkla değil hisleriyle verir. Sakin kalarak yaşam sansınızı yükseltin.

Güvenli Sürüş ve Dikkat

Güvenli sürücülükte en önemli kural tehlikeye girmemektir. Çünkü bu tehlikeye girdikten sonra onu çözmeye çalışmaktan çok daha kolaydır tehlikeye düşmemek için dikkatli olmanın yanı sıra tehlikeleri önceden sezinlemek görebilmek ve tanımak gerekir.

Hız ne kadar artarsa tehlike o kadar çabuk oluşur ve sürücünün önlem alabilme zamanı da aynı oranda azalır. Bu nedenle hızın artığı yol kesimlerinde çok daha dikkatli olmanız ve olası tehlikeleri önceden görmeniz gerekir.

Güvenli Sürüş ve Durma Duraklama Park Etme

Güvenli sürücü seyir halinde olduğu gibi durma duraklama ve park etme esnasında da sağduyuyu elden bırakmayan sürücüdür. Trafikte tehlike yaratmamak için duraklamada en uygun yerin seçilmesi bulunan şeritte en az yerin işgal edilmesi duraklama süresinde park lambalarının yakılması gerekir.

Diğer araçların geçişini ve yayaların yürümesini zorlaştırmayacak şekilde tedbir alınması zorunludur. Park etme durumunda tekerleklerin sağa çevrilmesi motorun durdurulması yolun eğiliminin tersine vitese takılması ve el freninin çekilmesi istenmeyen durumların ortaya çıkma olasılığını azaltacaktır.

Park veya duraklama sonunda hareket etmeden önce çevreyi kontrol etmek sinyalle çıkış işareti vermek yoldan geçiş yapan araçları bekleyip güvenli durumun oluştuğundan emin olduktan sonra manevraya başlamak en doğrusudur.

Arıza veya kaza gibi nedenlerle zorunlu hallerde de durma ve park etmedeki önlemler alınır. Bunlara ek olarak aracın ön ve arkasına yansıtıcı veya ışıklı cihaz konulur. Tedbirlerin alınması esnasında aracın dörtlü ikaz lambaları yakılır.

Güvenli Sürüş ve İşaret Levhaları

Karayollarını kullananlara yol ve çevresi hakkında gerekli uyarı ve öneriler trafik işaret levhaları aracılığı ile iletilir. Bu işaretler sayesinde trafik ortamındaki belirsizlikler büyük ölçüde ortadan kalkar ve tehlikeli olabilecek durumlar için önceden önlem alabiliriz.

Tüm sürücüler için ortak bir dil olan trafik işaret levhalarını bilmek ve uygulamak yalnızca güvenli sürücülük açısından değil aynı zamanda genel trafik akışının sağlıklı olması içinde çok önemlidir.

Tehlike uyarı işaretleri sürücüleri yol üzerindeki tehlike konusunda uyaran ve bu tehlikenin özellikleri konusunda bilgilendiren işaretlerdir. Tehlikeli viraj, kasisli yol, gevşek zemin, yol çalışması, yaya geçidi, kontrolsüz kavşak, düşük banket, gizli buzlanma levhaları gibi işaretlerde ilk tepki olarak hız azaltılmalıdır.

Tehlikeli iniş ya da çıkış eğimli yol işaretlerinde düşük vites kullanılmalı gevşek zemin işaretlerinde takip mesafesi arttırılmalı. Trafik tanzim işaretleri karayolunun kimler tarafından ve hangi koşullarda kullanılacağını belirtmektedir.

Sürücüleri çeşitli yasaklama ve kısıtlamalar hakkında bilgilendirir bu işaretlerinde anlamını tam ve doğru olarak bilmeli, belirtilmiş sınırlamalara koşulsuz olarak uymalısınız.

Duraklama ve park etme işaretleri grubundaki levhalara uymakta mecburidir. Bilgi işaretleri otoyol işaretleri yapım bakım ve onarım işaretleri ile paneller grubu levhaları karayolu kullanıcılarını yol, izleyecekleri güzergâh ve seyir esnasında karşılarına çıkabilecek durumlar hakkında bilgilendiren işaretlerdir.

Tüm bu işaretlerin uzun süren çalışmalar ve deneyimler sonucu ortaya çıktığını unutmayarak dikkatli takip etmek ve gereğini yapmak sürüş deneyimimizi daha sorunsuz ve kazasız tamamlamanız için yol gösterecektir.

Güvenli Sürüş ve Araç Bakımı

Kış aylarının güç hava ve yol koşullarından çıkan araçların bakımı çok önemlidir. Bahar sonu yaz başında alınması gereken önlemler atlanmamalıdır. Aracın alt bölümü toz ve çamurdan temizlemelidir.

Soğutma ve yağlama sistemi kontrol edilmeli gereli değişiklikler yapılmalıdır. Soğutma sırasındaki antifriz oranı kontrol edilmelidir. Klimalı araçlarda klima gazı kontrol edilmelidir. Fren hidroliği değiştirilmelidir.

Lastiklerin hava ayarı yaz ölçülerinde yapılmalıdır gerekiyorsa lastik değişimleri yapılmalıdır. Araç uzun süre park edilecekse tente en azından güneşlik kullanılmalıdır. Yazın aracı kullanırken camlarınızı açmak yerine havalandırmayı kullanmanız önerilir.

Açık camlar hem aracınızın dengesini hem de yakıt tüketimini arttıracaktır. Kaliteli bir güneş gözlüğü yansımaları azaltacağı gibi gözünüzün yorulmasını da önleyecektir. Aşırı sıcak uykunuzu getirebilir bu nedenle gerekli oldukça mola vermeli ve ağır yiyeceklerden kaçınmalısınız.

Güvenli Sürüş ve Aracın Hazırlığı

Sonbaharın kendisini hissettirmesiyle birlikte artık; yağmur, kar, çamur, sis, rüzgâr ve buzun olumsuz etkilerine karşı hazırlıklı olmalısınız. Antifrizin donma derecesi ayarlanmalıdır. Termostatın durumu kontrol edilmelidir. Soğutma sisteminde kaçak olup olmadığı, kalorifer sistemi gözden geçirilmelidir.

Lastiklerin kontrolü ve hava ayarları yapılmalıdır. Kışın kullanacağınız lastiklerin diş derinliği en az üç milimetre olmalıdır. Akümülatör kontrol edilmeli, ışık sisteminin ayarları ve şiddetleri gözden geçirilmelidir.

Firen sistemi gözden geçirilmelidir. Silecekler ve su püskürtme sisteminin de iyi durumda olması gerekir. Araçta bulundurulması zorunlu olan gereçlere patinaj zinciri ve çekme halatı ilave edilmelidir. Gerektiğinde zincir takmaya üşenmemelisiniz.

Kış aylarında yollar kaygan ve görüş mesafesi az olduğu için hızın azaltılması gerekmektedir. Islak ve kaygan yollarda hızınızı düşürün unutmayın ki durma mesafeniz daha uzundur. Erken ve yumuşak fren yapın 40 km üzerinde hızlar kızaklanmaya ve aracın kontrolden çıkmasına yol açabilir.

Karlı havalarda yola çıkmadan önce yalnızca camları temizlemekle yetinmeyin aracınızın üzerinde biriken karı tamamen temizleyin. Aracınızı çalıştırırken ilk ısınmayı çok uzun tutmadan düşük vitesle bir iki km yol yapmak aracınızı uygun ısıya getirecektir.

Güvenli Sürüş ve Trafik Kazaları

Kazalar trafiğin yadsınamaz bir gerçeği bu nedenle böyle bir durumla karşılaşan sürücünün üzerine sorumlulukları bilmesi ve soğukkanlılığını yitirmeden yerine getirmesi gerekmektedir.

Eğer maddi hasarlı trafik kazasına karıştıysanız trafik için ek bir tehlike yaratmayacak şekilde hemen durmak trafik güvenliği için ışıklı işaret veya yansıtıcı cihazlar koyarak tedbir almak olayı yetkili ve görevlilere bildirmek gerekir. Onlar gelinceye kadar veya onların iznini almadan kaza yerinden ayrılmamakla yükümlüsünüz.

Kaza mahallinden geçen bir sürücüyseniz kaza mahalline geldiğinizde otomobilinizi uzağa ve trafiği açacak şekilde park ederek dörtlü flâşörleri açın ilk yardım gelene kadar yaralılar güvenli bir yere alınmalı ve kaza bölgesine yaklaşan diğer araçların güvenliği sağlanmalıdır.

Kazaya karışan araçların motorları çalışıyorsa kapatın ve kontak anahtarını kapatın ve araçların üzerinde bırakın kazaya karışan araçların duruş pozisyonları tehlike oluşturuyorsa ve el frenleri çekili değilse çekin kaza bölgesine yaklaşan trafiği her yönden uyarmak gerekir. Bunun için beyaz bir bez parçası veya bir el hareketiyle kazaya yaklaşan araçlar ikaz edilmeli benzin kaçağı olabileceği düşünülerek kaza mahallin de sigara içilmemelidir.

Yaralıların araç içerisinden çıkartılması ve ilk yardım konuları özel hassasiyet gerektirdiği için bu konularda önceden bilgilenin ve bilinçlenin yeterli bilgiye sahip olmayanların en yakın zabıta veya sağlık kuruluşuna haber vermesi daha doğrudur. Yetkililer geldikten sonra onların yönergelerine uyarak çalışmaları kolaylaştırılmalıdır

Kuşkusuz kaza olmaması için gerekli önlemleri almak kaza sonrası yapılması gerekenlerden hem daha kolay hem de daha zevklidir.Hepimizin en kutsal hakkı olan yaşam hakkına saygı göstermenin en güzel yolu tam ve doğru bilgilerle direksiyona oturmak trafikte olumlu tutum ve davranışlar göstermektir.

Etiket: İleri Sürüş Eğitimi , Güvenli Sürüş EğitimiStres ve Öfke Yönetimi

Eğitimlerimize kaydolmak ister misiniz?
Ip Adresiniz : : 3.238.227.73
Başvuru Türü : Bireysel    Kurumsal
Gün Tercihiniz : Hafta İçi   Hafta Sonu
Adı * :
Soyadı * :
Ev Telefonu :
Cep Telefonu * :
E-posta * :
Şehir  
İlçe  
Katılımcı Sayısı :
Notlar :
        
Güvenli Sürüş Güvenli Sürüşte Güvenli Sürüş ve Lastikler Güvenli Sürüş ve Aşırı Hız Güvenli Sürüş ve Durma Mesafesi Güvenli Sürüş ve Yakın Takip Güvenli Sürüş ve Sollama Güvenli Sürüş ve Sinyaller Güvenli Sürüş ve Trafik Işıkları Güvenli Sürüş ve İşaret Levhaları Güvenli Sürüş ve Araç Bakımı Güvenli Sürüş ve Trafik Kazaları

 

Eğitimlerimiz
Hizmetlerimiz
Sponsor Bağlantı
 
" İyi bir şoför, yalnız sürücü belgesi ve gerekli evrakları olan değil, bilgi ve tecrübesi ile özel olandır."